Αντίγραφα Ασφαλείας - Ανάκτηση Δεδομένων
Σας έχει τύχει αρκετές φορές να έχετε αποθηκευμένα κάποια πολύ σημαντικά αρχεία και να μη θέλετε σε καμία περίπτωση να χαθούν;
Για να μη βρεθείτε σε καμία περίπτωση εκτεθειμένοι καλό είναι να κρατάτε αντίγραφα (backup) για τα αρχεία σας σε κάποιο διαφορετικό αποθηκευτικό μέσο από αυτό που είναι ήδη αποθηκευμένα.
Η χωρητικότητα και ο τύπος του αποθηκευτικού μέσου που θα χρησιμοποιηθεί έχει άμεση σχέση με τον όγκο και τον τύπο των αρχείων για τα οποία θέλετε να κρατήσετε αντίγραφα.
Πείτε μας ποια είναι η περίπτωσή σας και θα δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας στο μέσο αποθήκευσης που θα σας διευκολύνει.
Δυστυχώς αρκετές φορές λόγω κάποιας ανεπανόρθωτης βλάβης στο αποθηκευτικό μέσο που έχετε, δεν έχετε πρόσβαση στα σημαντικά αρχεία σας.
Σε περίπτωση που δεν έχετε κάνει αντίγραφα ασφαλείας σε κάποιο διαφορετικό αποθηκευτικό μέσο για μη βρεθείτε στη δυσάρεστη αυτή κατάσταση, τότε είναι αρκετά πιθανό να μπορεί να γίνει ανάκτηση δεδομένων από κάθε είδους αποθηκευτικό μέσο.
Η διαδικασία της ανάκτησης δεδομένων μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που έχετε αποθηκεύσει αλλά και από τον τύπο του αποθηκευτικού μέσου.
Το σίγουρο είναι ότι πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και να σας γλυτώσει από επιπλέον μπελάδες.
Κόστος / ώρα από |
|
Ποια είναι τα Αποθηκευτικά Μέσα?
|
Τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων είναι συσκευές χρήσιμες για την αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών. Στην επιστήμη υπολογιστών συνήθως θεωρούνται ως η δευτερεύουσα μνήμη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατ' αντιδιαστολή με την πρωτεύουσα κύρια μνήμη.
- Ο σκληρός δίσκος βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε στάδιο περαιτέρω εξέλιξης. Ο Hitachi Deskstar 7K500 ήταν ο πρώτος σκληρός δίσκος ο οποίος μπορούσε να αποθηκεύσει 500 GB δεδομένων, δηλαδή 120.000 φορές περισσότερα δεδομένα από τον 305 RAMAC της IBM, ενώ αρκετοί σύγχρονοι σκληροί δίσκοι φθάνουν σε χωρητικότητα τα 2 ΤΒ σε εσωτερικές συσκευές και τα 8 TB σε εξωτερικές.
- To Compact Disc (CD) είναι το πρώτο ψηφιακό μέσο για αναπαραγωγή μουσικής. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία των Sony και Philips το 1979 και έφτασε στην αγορά στα τέλη του 1982. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έγινε δημοφιλές και στους υπολογιστές, ενώ με την εγγράψιμη του μορφή (CD-R) και την επανεγγράψιμη (CDR-W) και την παρουσίαση των αντίστοιχων συσκευών εγγραφής/επανεγγραφής, κατέκλυσε κυριολεκτικά την αγορά καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα χρήσεων. Ένα τυπικό CD μπορεί να αποθηκεύσει 700 ΜΒ δεδομένων, ενώ υπάρχει και έκδοση που φτάνει τα 800 MB.
- Το DVD (Digital Versatile Disc) είναι ένα CD το οποίο χρησιμοποιεί μία διαφορετική μέθοδο τεχνολογίας laser. Το μήκος κύματος του laser χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία στα 780 nm (Το CD χρησιμοποιεί 625 με 650nm) γεγονός το οποίο δίνει την δυνατότητα στο DVD να αποθηκεύσει περισσότερα δεδομένα στον ίδιο χώρο. Ένα DVD έχει χωρητικότητα 4,7 GB ενώ τα Dual Layer DVD (διπλής επίστρωσης) έχουν χωρητικότητα 8,5 GB. Χρειάζονται 6.000 δισκέτες για να αποθηκεύσουν τα δεδομένα ενός DVD ή 4.500 κασέτες με χρόνο εγγραφής 280 ημερών.
- H μάχη για την επικράτηση του σημερινού μέσου πραγματοποιήθηκε το 2007 - 2008 ανάμεσα σε δυο «μονομάχους»: το Blu-Ray και το HD-DVD.
Tόσο το HD-DVD όσο και το Blu-Ray βασίζονται στην τεχνολογία του blue-violet laser και προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες αποθήκευσης συγκριτικά με τα σύγχρονα DVD, επειδή το μήκος κύματος του laser που χρησιμοποιείται είναι μικρότερο σε σχέση με το κόκκινο των DVD. Ωστόσο, τα δύο format είναι πλήρως ασύμβατα μεταξύ τους. Το HD DVD είναι χωρητικότητας 15 GB σε δίσκους ενός layer και η δομή του είναι αντίστοιχη με τα σημερινά DVDs. Το Blu-Ray φτάνει τα 25 GB, ενώ η δομή του εγγράψιμου layer το φέρνει πολύ πιο κοντά στο laserdisc. Στις 19 Φεβρουαρίου 2008, η Toshiba, ο κύριος υποστηρικτής και δημιουργός του HD-DVD ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής των HD-DVD καθώς και των HD-DVD Drives, αφού το Blu-Ray Disk είχε ήδη νικήσει - όπως είχε γίνει κάποτε μεταξύ VHS και ΒΕΤΑ, τα δύο μαγνητικά format που μάχονταν για την επικράτησή τους στα γνωστά βίντεο της δεκαετίας του 1980. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και με τα DVD, αφού παρουσιάστηκαν τρία format (DVD-R, DVD+R και DVD-RAM) αλλά τελικά επικράτησαν δύο.
- Υπάρχουν πολλές άλλες μορφές αποθηκευτικών μέσων, όπως κάρτες μνήμης (SD, CF, Flash κτλ), Memory Stick, μνήμη USB.
|